Kriser & Trauman

Olycka på jobbet, finns risk att jag blivit sjuk.

2014-04-21 22:54 #0 av: Anonym

Jag har dragit mig för att tänka på detta, men det dyker upp då och då nu.

Jag jobbar inom vården, och var med om en olycka för ett litet tag sedan. Jag stack mig och patienten hade hepatit c.

Det gick hål i min hud trots att jag hade dubbla handskar på handen där jag stack mig.
Jag har aldrig under min karriär varit med om detta.
Har tagit nollprov, ska ta ett nytt prov efter ca 6 veckor och tre månader efter skadan så tas sista provet.

Varför jag vill ha vägledning är för att jag vill prata med någon i samma sits.
Vill dock vara anonym i detta läget.

Anmäl
2014-04-22 17:12 #1 av: pernillaa

oj vad otäckt! Tyvärr har jag ingen erfarenhet i det här så det lämnar jag till någon annan. Jag hoppas dock att du får någon hjälp snart! =/

Ha en bra dag! // Pernilla


Anmäl
2014-04-22 17:26 #2 av: Anonym

#1 Ja jag känner väl att det inte var den mest optimala patienten att ha sin första olycka på. Men man ska väl veta att man lever.

Jag hoppas bara att jag slipper få det. Väntan för nästa prov känns som en evighet bort.

Anmäl
2014-04-22 17:50 #3 av: Evelina!

Jag arbetar själv inom vården och har varit med om ungefär detsamma som du. Jag förstår att du är förbaskat orolig, det var jag också, fruktansvärt orolig. Det jag råder dig till är att tala med någon eller använd den här tråden för att skriva av dig. Ofta hjälper det att sätta ord på sina känslor och tankar. Sen vet inte jag i vilket skede efter stickskadan du är, men jag kan ju säga att de första dagarna/veckorna är värst. Sedan kommer man över det mer och mer.

/Evelina, sajtvärd på löpning, medarbetare på inredning och kaninhoppning

Anmäl
2014-04-26 00:01 #4 av: Moonwing

Jag har arbetat inom vården, och även blivit utsatt för det du blivit. Det är nu snart över 20 år sedan och jag har inte drabbats av några men.

Jag har även råkat ut för andra missöden vid provtagning, men peppar..peppar-så har inget synts än. Det går nog inte att undvika ett missöde, någon gång under sin yrkesverksamma period när man tex sitter och tar prover på 25-30  pat/dag (kanske stökiga tom) på en VC tex.

Sedan är det ju så att man kan få smitta själv, på annat sätt som patient tex, vid plötsligt uppkommen trauma, trafikolycka osv-även vid hårda sporter där tex "blodvite" uppkommer (det är alltså svårt att efter viss tid, att avgöra varifrån smittan kommer) servicepersonal är alltid utsatta, tyvärr.

Det är alltså viktigt att vara väldigt aktpågiven den första tiden efter det eventuella smittotillfället! Tyvärr är Hepatit C en lömsk sjukdom, som kan ligga dold väldigt länge.

Du får gärna PM;a mig om du bara känner för att prata av dig eller så, eftersom jag inte är yrkesverksam längre (och inte kan den nuvarande juridiska gången)-dock kan jag bara vara bollplank!Skämtar

PM;a, anonymt om du behöver! 


"Inom en människa av ljus, finns det ljus...När hon inte lyser, råder mörker."             (Evangelium enligt Thomas, 24)

  / Wingen

Anmäl
2014-04-26 01:29 #5 av: Anonym

#3 & #4 tack för era ord.
Det är skönt att höra att inte bara jag varit "klantig".

Och #4 du får mail. :)

Anmäl
2014-04-26 16:15 #6 av: Moonwing

#5 Tack för förtroendet! Blomma

"Inom en människa av ljus, finns det ljus...När hon inte lyser, råder mörker."             (Evangelium enligt Thomas, 24)

  / Wingen

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.